Canlı Destek

+90 539 303 16 06

E-posta

info@varyansegitim.com

varyans2

Üniversite öğrencilerinin özel ders alması

İnsanlar hayatları boyunca herhangi bir uzmanlık kazanabilmek için eğitim ve öğrenimlerine para harcar. Verilen onca emeğin boşa gitmesi, kişinin eğitimli olabilmesi ve iyi öğrenim görmesine bağlıdır.

Öğrenim, uygulanan programı içselleştirmek ve sonrasında uzmanlık kazanmak anlamına gelmektedir. Öğrenciler belirlenen müfredatı öğrenerek üniversite kazanır ve bu noktadan sonra kendi alanlarında uzmanlaşmaya başlarlar.

3 yaşındaki bir çocuğun sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimini desteklemesi için gittiği kreş ile öğrenim maratonu başlar. Sonrasında, Türkiye’de üç bine yakın sayıdaki özel ilkokullarda öğrenim görmeye devam eder. Bu özel ilkokulların varlık sebebi, sınıf kontenjanlarının daha az olması ve daha çok kişisel gelişim odaklı hizmet sunmasıdır. Her geçen yıl daha fazla sayıda aile, çocuklarının kişisel ve sosyal gelişim konusunda yol alması için özel okulları tercih ederler. Ardından daha iyi bir lise kazanmak için özel eğitim kurumlarından ders alarak lise giriş sınavlarına hazırlanırlar. Günün her saatinde ders çalışmak, konu tekrarı yapmak veya soru çözmek için eğitim kurumları veya kayıtlı olduğu okullar öğrencileri yönlendirir. Devamında ortaöğretim, diğer bir deyişle lise hayatı başlar. 2020 yılında MEB tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki liselerin yüzde otuzunu özel liseler oluşturmaktadır. Öğrenciler özel liselerde okurken yine de özel eğitim kurumlarına veya özel derslere başvururlar çünkü daha iyi bir üniversite kazanabilmek için buna ihtiyaçları olmaktadır.

18 yaşına gelen öğrencilerin bu zamana kadar aldığı tüm öğrenim seviyelerinde, özel ders ihtiyacı olduğu neredeyse tüm ebeveynlerde ortak bir görüştür. Alınan tüm özel öğretim veya desteğe rağmen henüz öğrencinin bir uzmanlığı yoktur ve hangi bölümü seçeceğini bilmiyordur. Bununla beraber bu zamana kadar alınan özel desteklerin neredeyse tamamı, öğrencinin iyi bir üniversitede okuması ve uzmanlık elde etmesi içindir.

Yükseköğretim, öğrenim seviyeleri arasında en önemli olandır. Öğrencilerin lisans eğitimi boyunca aldıkları dersler ve bu derslerdeki bilgi düzeyleri gelecekte yaptıkları işin kalitesini belirler. Lisans eğitimi süresince öğrenilemeyen konular veya dersler, öğrencilerin okudukları bölümlerde uzmanlaşamamasına neden olur. Üniversite öğrencilerinin özel ders ihtiyacı bu nedenle doğmaktadır. Ayrıca lisans eğitimi boyunca öğrencilerin “Erasmus”, “Çap”, “Yan Dal” veya lisansüstü öğretim seviyelerine başvurularında yüksek not ortamalarına sahip olmaları gerekmektedir. Yüksek not ortalaması, tüm konuların ve derslerin öğrenilmesine ve bu derslerde yetkinlik kazanılmasına bağlıdır. Bunun için ise üniversite öncesi öğrenim seviyelerinde özel ders takviyesi alındığı gibi lisans eğitimi boyunca da özel ders takviyesi almak mantıklı hale gelmektedir. Diğer yazılarda “Erasmus”, “Çap”, “Yan Dal” ve lisansüstü eğitimler hakkında detaylar anlatılacaktır.

Bize Yazın